Пътешествия

Варна – морската столица на България

слънчева и топла Варна
Written by sportuser

Варна – една страхотна комбинация от безкрайно красиви плажове и буйна растителност. Градът е разположен в Североизточна България, а водите на Черно море целуват Варненските брегове привличайки посетители от цял свят. Варна е третия по големина град във България като по последни данни на преброяването, населението е достигнало 334 870 души. Климатът е морски континентален.

Намереното съкровище.

Всеки град си има свое древно скрито съкровище, което е изкушавало много авантюристи, пирати и търсачи на злато, така през 1972 Варна се превръща в града, където е намерено най-старото обработено злато, намирано някога в цяла Европа. Намерен е древен некропол, състоящ се от 20 гробници и 3010 златни предмета с тегло над 6 кг общо.

Легенда за “Побитите камъни”

Много назад във времето, когато морето докосвало бреговете на варненските земи, водата била пазена от титаните, които вярно служели на Бога на морето. По същото време млад мъж живеел в малко селце близо до мястото, охранявано от титаните.Един ден Бог му се явил и му казал името си и го превърнал във безсмъртен, а в замяна на това мъжът се заклел да пази в тайна името на Бога.

След няколко дни, мъжа се разхождал из морските брегове, когато изведнъж срещнал красива местна девойка и те се влюбили от пръв поглед. Когато се прибрал в селото, той разпитал за девойката и селяните му казали, че тя е обещана на предводителя на морските титани. Но безнадеждно влюбеният преглътнал страха си и отишъл при титаните и им обещал да изпълни едно тяхно желание ако му преотстъпят девойката. Титаните се съгласили в замяна на това да им каже името на Бог и тогава той поискал един ден за размисъл и се уговорил да им даде отговор на следващия ден. На следващата сутрин мъжа подредил титаните изписвайки името на Бог и жертвайки своето безсмъртие в името на любовта. Бог наблюдавал всичко от високо и видял името си изсписано от телата на титаните. Удивен от жертвата в името на любовта и отвратен от постъпката на титаните да отнемат на мъжа това неговото безсмъртие. Бог наказал титаните като ги превърнал в скални статуи, а когато девойката и мъжа се срещнали изпод краката им мигновено бликнала чудотворна лековита вода.

Интересни факти.

Варна е обявена за най-добър град за живеене през 2012 година според вестник 24 часа и Дарик радио.
Денят на Варна се отбелязва всяка година на 15 август, честван с фойерверки и празненства с изпълнение с веселие и вкусотии.

Места, които трябва да посетите във Варна.
Първият екопарк в България се намира на в к.к Св.Константин и Елена в близост до Варна и предлага разнообразие от многообразни видове растения.
Делфинариумът намиращ се в морската градина на Варна е любимо място за българи и чужденци, все пак кой не обича да гледа тези невероятни морски бозайници.
– В морската градина можете да се отдадете на почивка, отпускайки се на тиха полянка, докато децата ви се забавляват в развлекателния парк. За тези, които предпочитат да са информирани и да научат нещо ново – планетариума и амфитеатъра са чудесна възможност за задоволяване на тяхното любопитство.
– Само на 14 км от Варна може да се насладите на един от малкото скални манастири в България, а именно Аладжа манастир.
– Варненските плажове се славят с многобройните си възможности за риболов, водни спортове или любителско излежаване на пясъка под лъчите на топлото слънце през летния сезон.

Ако вече сте запленени от Черноморския град, може вече да потърсите хотел за настаняване във Варна

Автор: Траяна Донева

About the author

sportuser

Loading Facebook Comments ...