Спорт и фитнес

Няколко полезни факта за аргинина

Аргинин за спорт и фитнес
Written by sportuser

Аргининът е алфа –аминокиселина, която се среща често в природна среда.

За животинските видове – бозайник и човек, тя е незаменима, особено при новородените.

За пръв път това вещество е открито в растение от род Lupinus през 1886 от швейцарски химик на име Шулце. В организма тази аминокиселина се намира в различни видове белтъци. Включена е в произвеждането и транспортирането на азот, в образуването на урина и регулирането на тонуса в кръвоносните съдове.
Организма сам произвежда l аргинин, но това количество не е достатъчно и за да си го набавим, е нужно да приемаме различни растителни и животински храни. Това са телешко, свинско, пуешко и пилешко месо, риба и морски дарове, сирене и мляко, различни семена – слънчоглед, тиква, сусам, ядки, бобови и зърнени култури.

По строеж, той наподобява протеина, изключително нужен и служи като имуностимулант, действа благоприятно върху спортисти, трениращи фитнес и силови спортове.

Полезно действие в спорта

В спортуването аргининът има полезно действие – той участва в синтеза на мускулните тъкани, съчетано с фитнес и бодибилдинг програми, той гори мазнините в организма и увеличава обема на мускулната маса, като с неговата помощ мазнините се превръщат в енергия. Нужен е при процеса на синтез на креатина, стимулира хормоните на растеж, натрупването на мускулната маса, възпрепятства на мазнините да се задържат и натрупват, подпомага сърдечно-съдовата дейност и пази от сърдечни заболявания. Вземан преди трениране, той улеснява снабдяването на мускулите с кръв и така те се обогатяват с кислород и хранителни вещества. Обогатява мускулите и им носи издръжливост и сила, стимулира имунната система.

Участва в клетъчното делене, ускорява оздравителния процес на рани, изгаряния, инфектирани участъци и костни фрактури, помага за изхвърлянето на отпадъчния амоняк и елиминира токсините, бори се с лошия холестерол, понижава високото кръвно налягане.

Повишаване нивото на растежния хормон (хормон на растежа) на нормалната концентрация в човешкото тяло. Този хормон е отговорен за способността на организма да се съпротивлява на различни инфекции, ускорява възстановителните процеси в тъканите и увеличава синтеза на протеини. В допълнение, той е в състояние да намали нивото на урея, който се съдържа в кръвта и урината, както и да се стимулира растежа на мускулите и да допринесе за превръщането на мазнините в енергия.
Изключително много помага за потентността, производителността и бързината на сперматозоидите.

Той има психотропни действия и помага за повдигане на настроението, нужен е на организма при стрес и депресия, дава енергия и помага за половата дейност, подобрява имунната система, нужен е за хора с наднормена телесна маса. При децата е важно да се приема, тъй като засилва растежа на подрастващи пациенти.
Има функция на прекурсор в синтез на азотен оксид, действа понижаващо на високо кръвно налягане, също и на урея, орнитин и агматин, използва се и при синтезата на полиамини.

Противопоказно е използването при бременност и кърмене.

About the author

sportuser

Loading Facebook Comments ...