Пътешествия

Почивка в слънчева Испания

интересни факти за Испания
Written by sportuser

Испания е държава, превърнала се в синоним на невероятни плажове, борба с бикове, фламенко музика и ароматна кухня. Повечето от вас, които са слушали, чели, гледали или били на почивка в Испания знаят, че това е държава, разположена в Югозападна Европа. Може би ви е известен и фактът, че страната е с площ от 504 645 км2, което я нарежда на 51-во място по големина в света и на второ в Европейския съюз след Франция. Кралство Испания се намира на Иберийския (Пиринейски) полуостров и е с население от около 47 150 800 души. Граничи с Франция, Андора и Португалия и разполага с 8000 км. плажове, които са само малка част от прекрасните красоти, с които ще ви изуми Испания.

Най – големият град и столица на държавата е Мадрид, който се намира точно в центъра на страната. Много от вас го познават, заради небезизвестния футболен отбор „Реал Мадрид”, превърнал се в символ на качествена игра. Футболът е приеман като втората религия в Испания, лесно ще се убедите в това веднага, щом я посетите. Страната има 17 автономни области и официален език е кастелански испански – „castellаnо”, но се използват и много диалекти.

Испанците не просто обичат да се забавляват, те са измислили забавлението. Говорят бързо и високо, смеят се шумно и се сприятеляват лесно. Бакшишът не е задължителен, но е препоръчителен, както и доброто ви настроение. В испанската храна не се употребяват голямо количество подправки, но въпреки това е неописуемо вкусна. Една „Паеля Валенсиана” (Paella Valenciana) ще ви накара на мига да осъзнаете, че никога не сте хапвали нещо по – вкусно. Ще се влюбите в испанския нощен живот. Задължително, обаче, е да опитате испанското вино, което се характеризира с чудесен вкус и приемлива цена. Под секрет ще ви споделя, че Испания е известна с това, че разполага с повече лозя, отколкото всяка друга държава по света. Как да не опитате виното им?! Друго, с което разполагат испанците са маслините. Държавата произвежда около 45% от световния зехтин.

Какво е Испания? Това е хубава кухня, чудесно вино, неописуеми кътчета с пленителни природни и исторически забележителности, футбол и зареждащо настроение. Страната е в Европейски съюз и поради тази причина това, което ви е необходимо за едно пътуване, е валута в евро и лична карта. Опознайте Испания чрез вълнуваща почивка или кратко пътешествие, за да я обикнете. „Viva la España, viva la fiesta”(„Да живее Испания, да живее фиестата”).

5 интересни факта за Испания

1. В испанския химн няма текст
2. Най-много слънчеви дни през годината са преброени в Мадрид.
3. Иберийците водят класацията за барове на глава от населението в ЕС.
4. Над 140 млн. евро/годишно се харчат за забавления на остров Ибиса.
5. В Испания разводът е рядко срещан, а децата родени без брак са под 5%

About the author

sportuser

Loading Facebook Comments ...