Пътешествия

Нова Зеландия или Аотеароа

Нова Зеландия
Written by sportuser

Страна с две имена и два химна.

“Аотеароа” – земята на дългия бял облак или Нова Зеландия е тихоокеанска държава изградена от два големи острова и множество с различна големина с обща площ 268 680 km2. Населението е смесено – около 4 107 883 души. Основните езици са 3: английски, маорски, новозеландски жестомимичен.

Основен национален символ на страната е птицата киви – обявената за изчезващ вид, първата от рода безкрили, а от разред щраусоподобни е единствената с подобен размер.

В света има три страни известни със спецификата на химните си. А именно два на брой с равноправна стойност – Дания, Канада и Нова Зеландия. Новозеланските химни се разделят на: официален за Канада и Великобритания – „Бог да пази Кралицата” и официален за Нова Зеландия – „Бог да защити Нова Зеландия”.

Столицата е Уелингтън, а най-голям град: Окланд.

Паричната единица е новозеландски долар (NZD), разменящ се за 1.1734 лв.

Макар и млада по произход тихоокеанската държава се слави с разнообразна история и спорен откривателски произход. Тя е първата в сета страна предоставила избирателни права на жените.

Основните отрасли на населението са селското стопанство и туризма. Подобно на България, Нова Зеландия е известна с млечните продукти представляват, които заемат 1/5 от външния им пазар.

И още една изненада! Понятие като „новозеландска кухня” не съществува.

Можеш да напазаруваш от супермаркетите Pak’n save, Countdown, New World и Woolworths, които са и единствените подобни вериги разпространени в цялата страна.

Освен природа, културата на тихоокеанската държава е заплетена в духа на историята, галерийната архитектура и музейна символика. Частица от миналото можем да видим в “Te Papa”, военния музей и други.

Нова Зеландия е известна пред света със своята сигурност и високо ниво на здравната система. Затова не се плашете, варианта да ви оберат или да се разболеете е малък, но не и невъзможен!

Какво ни е нужно? Да притежаваме международен паспорт, който да е с валидност минимум 3 месеца, считано от датата, която е посочена за напускане на пределите на страната. Престоят до 90 дни не изисква изкарване на виза.

Пътното движение се извършва в лявата лента, като пътищата основно са двукласови, без магистрали. Разрешената скорост за градски условия е 50 км/ч., а извънградски – 100 км/ч. Пътни влакове в страната почти няма, за сметка на добре развития въздушен транспорт.

Очаквайте скоро галерии от Нова Зеландия, където ще се докоснете от автентичния дух на тази страна и ще възбудят интереса ви към туристическо пътуване!

Седем любопитни факта за Нова Зеландия

1. Нова Зеландия е най-младо заселената територия. Коренното население маорите са се заселили тук, само 350-400 години преди откривателя Джеймс Кук. Днес техния брой е около 15 % от общото население.
2. За първи път в световната история жените получават избирателни права. Това става през 1893 год.
3. Книжарниците в страната са най-много на глава на населението в световен мащаб. Една книжарница се пада на всеки 7 хиляди човека, докато във Великобритания това съотношение е 1:19 000
4. Тук ще откриете рекордно съотношение между хора и животни. Овцете наброяват около 40 млн., спрямо 10 пъти по-малко хора. Едва 5% е делът на съществата от вида хомо-сапиенс.
5. Където и да се намирате, вие няма да сте отдалечени от морето на повече от 128 километра.
6. Със своите красиви планини и върхове /три от тях с височина над 3 700 метра/, Нова Зеландия е перфектното място за авантюристично катерене или пешеходен туризъм.
7. Режисьорът на култовата трилогия „Властелинът на пръстените“ Питър Джаксън, възхитен от природната красота на Нова Зеландия заснема всички величествени пейзажи и кадри тук.

About the author

sportuser

Loading Facebook Comments ...