Забавления

Музикални летни фестивали

Летни музикални фестивали 2015-та
Written by sportuser

Spirit of Bourgas – България

С кой летен музикален фестивал да започнем, ако не нашия си Spirit of Bourgas. И как да не му се зарадва човек, като почти го бяхме отписали след последното доста слабо организирано събитие през 2013-та. Нооо сегашния фестивал е друга бира. Или поне така се надяваме, докато не го преживеем.

И все пак Роби Уилямс е първият официално обявен хедлайнер и за съжаление остана единствен такъв на Spirit of Burgas. С трепет очакваме да има още, но се разминахме. Английската рок банда Kasabian е сравнително малко позната за нашата публика, но все пак ще ги чуем.

Събитието ще се проведе в слънчевия Бургас /каква изненада/ на 7 и 8 август. Нетипично за фестивал е, че се провежда в работен ден, макар и петък. Предполагаме, че организаторите е трябвало да се съобразят с програмата и ангажиментите на Роби Уилямс. Този път сцените са три. За шестгодишната си история, Spirit of Burgas привлече впечатляващ брой звезди, но все пак имаме още с много обиколки да догоним братята сърби и техния EXIT.

robbie williams

Повече за фестивала Spirit of Bourgas може да научите на официалния сайт на събитието

INSOMNIA FESTIVAL – България

Още един интересен фестивал, който си заслужава отвсякъде е Insomnia. Особено ако сте фен на електронната музика /electronic, house, techno/.
Българските фенове на електронната музика бяха възнаградени с първия фестивал, организиран от титаните Метрополис през 2010-та година. Събитието се проведе на приказния плаж Перла Бийч край Приморско, доскоро затворен за плажуващи, защото е бил резиденция на комунистическия лидер Тодор Живков.

Сега, обаче, златните пясъци на девствения плаж вече са домакини на проекта INSOMNIA electronic music festival. През 2010-та стартът беше поставен на 23 юли от пионера на британската хаус и прогресив сцена Ник Уорън, който подгря сцената и публиката за едномесечното музикално изживяване. Следващият в листа бе топ диджеят Джон Дигуид, който представи и новата звезда на Bedrock Records – израелският продуцент Гай Джей на 07 август.
За 2015-та още няма официална информация за дати на провеждане на фестивала и участващи изпълнители.

EXIT – Сърбия

Ако сте решили това лято да се забавлявате извън страната, но все още се чудите къде и как, най-доброто ни предложение е да посетите западната ни съседка Сърбия и по-точно фестивала State of EXIT в Нови Сад. Събитието се провежда в приказната Петроварадинска крепост на река Дунав от 2000-та година насам и продължава цели 4 дни.

Сранително младият фестивал започва историята си с трима студенти от Университета в Нови Сад, които искали да изразят недоволството си от политическия режим на Свободан Милишевич. Хиляди млади хора се стичат в парка на университета на река Дунав, където се провеждат множество дискусии и дебати на тема политика, както и различни концерти, партита, изложби и представления. Там младите могли да изразят своето отношение към наложения режим на национализъм, цензура и политическо потисничество.

EXIT е най-грандиозното и мащабно музикално събитие на Балканите а според по-запознати с музикалните ивенти в Европа, е и едно от най-добрите и силни парти събития.

Тази година фестивала ще зарадва своите фенове с много, ама наистина много звезди /за разлика от българския/. Изброяваме само една малка част, другите моля да не се обидят: Emeli Sande, Motorhead, Hardwell & Martin Garrix, John Newman, Manu Chao, Faithless, Leftfield, The Prodigy.

exit

Повече за фестивала EXIT може да научите на официалния сайт на събитието

Roskilde – Дания

Фестивалът Roskilde е смятан за най-добрият скандинавски фестивал и е сред най-добрите Европейски фестивали. Провежда се ежегодно през първата седмица на юли близо до град Роскилде, Дания. Историята му започва през 1971г. като хипи-фестивал, организиран от двама гимназисти – Моргенс Сандфер и Йеспер Швизер Мюлер, заедно с промотъра Карл Фишер.

С течение на времето популярността на Роскилде расте, а с това и броя на гостите, които прекарват 4 дни на палатки, разпръснати на 80 хектара. От особено значение е местоположението на палатката и това предполага възможно най-ранно влизане в пределите на фестивала. Хиляди хора се редят дни преди началото пред входа на Роскилде, за да могат да си осигурят най-доброто място. Това води до множество усложнения, с които управата на фестивала не успява да се справи. Въпреки това Роскилде е смятан за най-сигурният фестивал, поради изградената система от правила и сериозните мерки за сигурност.

Повече за фестивала Roskilde може да научите на официалния сайт на събитието

Burning man – САЩ

И накрая един фестивал, който сме сигурни, че няма да посетите. И ние не бихме!
Имало едно време две луди момчета на име Лари Харви и Джери Джеймс, които се събрали с приятели на Бейкър бийч, Сан Франциско, през далечната 1986г. и решили да запалят дървена конструкция висока 3 метра и приличаща на човек в знак на радикално себеизразяване. Така се зародила идеата за уникалния по рода си фестивал „Burning Man“ или „Горящият човек“, който се провежда ежегодно в пустинята Black Rock, щата Невада, една седмица преди Деня на труда (началото на септември) в САЩ.

Историята всъщност започва с приятелка на гаджето на Харви, която организира събития на Бейкър бийч, включващи огромни огньове на открито по време на лятното слънцестоене. Харви е бил един от честите посетители, докато организаторката и скулптор Мери Граубергер решава да прекрати тази практика и той се заема със задачата да продължи традицията.

About the author

sportuser

Loading Facebook Comments ...