Здраве

Заличаване и успешно премахване на стрии от кожата

Как да премахнем досадните стрии
Written by sportuser

Успешното премахване на стрии вълнува много жени и немалко мъже. Местата, по които се появяват стриите са коремната област, бедрата, задните части, ханша и гърдите. Понякога могат да се появят дори и по горната част на ръцете, ако драстично качите килограми или ако сте предразположени към това. Проблемът за премахването на стрии от тялото засяга и вълнува милиони хора по света. В настоящата статия ще разгледаме естеството на този кожен дефект и начина за премахване или максимално заличаване от кожата.

Какво представляват стриите

Това са атрофични белези, в повечето случаи релефни вертикални линии, които при появата си са бледо виолетови и след време добиват белезникав оттенък. Дължат се на скъсване на нишките на съединителната тъкан / колаген и еластин /, при значително напълняване или бързо отслабване, когато кожата е подложена на силно опъване и свиване.

Кога се образуват стрии?

Стриите се образуват най-често в следните случаи:
– при бременност
– по време на пубертета
– при приемане на анаболни стероиди (при спортисти).
– при резки колебания в теглото като напълняване и отслабване

Основната причина всъщност за появата им са хормоните. При всички гореспоменати състояния има сериозна промяна в хормоните и метаболизма, в следствие на което се нарушава производството на колаген и еластин в съединителната тъкан. Появата на стрии е също така генетично обусловена. Ако вашата майка или сестра са получили стрии, най-вероятно и вие ще имате.

Стрии се образуват и при някои заболявания на жлезите с вътрешна секреция – синдрома на Иценко-Кушинг – хиперпродукция на глюкокортикоиди и са придружени от силно окосмяване и промяна във фигурата.

Какво да правим ако все още нямаме стрии?

– Грижа за личното тегло. Не допускайте рязко напълняване и отслабване!
– Хидратирайте добре кожата си – пийте достатъчно количество вода, най-малко 2,5 литра всеки ден.
– Хранете се с продукти богати на витамин B – спанак, риба, прясно мляко. Особено подходящи са ядките, житните кълнове, овесените трици, соята.
– Не носете прекалено тесни дрехи. Една от причините за появата на стрии е лошото кръвоснабдяване на крайниците.
– Спортувайте. Особено полезни спортове са плуване, джогинг, йога, колоездене, умерени фитнес тренировки

Премахване на стрии

Можете да се погрижите да изглеждат по-незабележими, а някои и съвсем да изчезнат в козметично студио. Процедурите с които можете да се поглезите и да постигнете забележителни резултати са:

– Микродермабразио или ексфолиация на кожата с диамантени накрайници и нежна аспирация (вакуум), които стимулират производството на колаген и еластин и подобряват кръвообращението на кожата.
– Мезотерапия за тяло с хипоалергенни серуми против стрии
– Стягане на кожата с апарат за липомасаж
– Специализирани кремове и масла против образуване на стрии. При бременност е много подходящо втриването на свинска мас ири по пречистената от камила
– Редовни масажи при специалист.

About the author

sportuser

Loading Facebook Comments ...