Пътешествия

Литва като туристическа дестинация

Литва като туристическа дестинация
Written by sportuser

Интересната Литва

Литва е доста интересна туристическа дестинация. Държавата се намира в Североизточна Европа. Площта и е 66,300 квадратни километра, което я нарежда на 120-то място в света. Населението и е 3,575 439, което и отрежда 127-то място в света. Близо 85% от населението са литовци, а най-големите малцинства са представени от поляците и руснаците. Официалният език е литовски. Говорят се също така руски и полски език.

Република Литва се присъединява към Европейския съюз от 1 май 2004 г. Ако решите да посетите Литва, ще ви трябва единствено личната ви карта. Шофьорските книжки и банковите карти не важат като документ за самоличност. За тези от вас, които нямат навършени 18 г. и искат да пътуват сами, ви е необходимо освен лична карта да носите със себе си и декларация подписана от родител или настойник.

Официалната валута в Литва се нарича литас. Когато пътувате за Литва трябва да знаете, че часовият пояс е + 1 час. Климатът е умерено студен – средните температури са по-ниски от тези в България, през лятото не надвишават 22 градуса.

Какво трябва да видите, когато посетите Литва? Страната има репутацията на едно от най-добрите места за „зелен” туризъм. Литва е разположена край Балтийско море, има предимно равнинен и хълмист релеф, на територията й има около 3000 езера, 1 национален парк и 3 резервата. Природна забележителност е „Крушската коса”, която представлява пясъчна ивица, ограждаща тихите води на „Крушската лагуна”. На това място се намират най-големите пясъчни дюни в Европа, достигащи 60м височина. Едната част на Косата се намира на руска територия, а другата в литовския курорт Неринга. Основните забележителности на Литва са в историческите градове – столицата Вилнюс, Каунас, древната столица Тракай, както и курортните градове – Неринга, Паланга, Клайпеда и др.

Във Вилнюс се намира най-голямата колекция от барокови сгради в света. Там се намира и Националният музей на Литва. От 1994 г. старият град на Вилнюс е добавен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Във втория по размери град в Литва Каунас, може да се види „Музея на дяволите”. Сбирката е на дяволи от глина, дърво, метал, кожа, пластмаса и други материали. Друг интересен обект е „Музея на еротиката”, намиращ се в някогашната винарска изба на един от прочутите там ресторанти „Метрополис”. За любителите на културни мероприятия, в Литва целогодишно се провеждат различни фестивали – пътуващият фестивал на класическата музика „ Музикална есен”, фестивалът на Вилнюс, хорови и джазови фестивали.

Задължително трябва да опитате литовската национална кухня. Едно от най- популярните ястия е студената супа от цвекло (студен борш). Други традиционни ястия са картофени кнедли пълнени с месо, извара или гъби, картофени палачинки и др. Като отворите менюто в ресторант, може да си изберете някои от основните специалитети :

Bulviniu kukuliu sriuba – малки картофени топки сварени в мляко.

Idaruty kiausiniai – пълнени и гарнирани твърдо сварени яйца.

Kibinai – баница с лук и овче сирене.

Любопитен факт е, че националния флаг на Литва прилича досущ с този на България, като разликата е само в един цвят. Литовския флаг е жълто, зелено, червено.

About the author

sportuser

Loading Facebook Comments ...