Пътешествия

Пътят към Сантяго

Пътят към Сантяго и душата
Written by sportuser

Едно пътуване към нас самите

Пътят е с неясно начало и край, защото маршрутът не е един единствен и разновидностите му са безброй. Пътуването е необяснимо и неизмеримо като усещане. Това са дни на предизвикателства и адреналин, в които всеки нов изгрев е ново и различно начало. Накратко – около 800 км. обхождани години наред от множество поклонници, авантюристи и мечтатели. Пътуване към нас самите. Пътуване към предела на силите и възможностите ни.

Пътят към Сантяго или „El Camino de Santiago” е известен маршрут, чийто „френски път”, започва на 8 км. от Франция (испанското селце Ронсесвайес). Минаващ през Пиринеите той лъкатуши от изток на запад през цяла Северна Испания, докато не навлезе в града Сантяго де Компостела. Хората казват, че в едноименната катедрала са погребани останките на свети Яков.

Това, което мога да ви посъветвам, е да си подсигурите удобни здрави обувки, качествена раница с малко храна и дрехи в нея, и да се подготвите за един абсолютен празник за сетивата, защото каквото и да очаквате, ще се сблъскате с неочакваното. Ако мотивите ви са духовни и се нуждаете от официален перегрински документ, като верни поклонници на Яков, необходимо е да извървите 100 км пеша, да преминете 200 км на кон или с велосипед.

Ще ви изуми потокът от хора – млади, стари, екстремисти, вярващи, невярващи, влюбени, самотници. Толкова различни хора с толкова различни идеали, обединени от общата идея за Пътя – „El Camino de Santiago“. Той не е само едно разстояние, което трябва да извървиш, за да стигнеш до някъде; не е проба, за да получиш награда. Пътят те кани да съзерцаваш, оставя те да се удивляваш, подслонява те, задълбочава те, спира те, кара те да мълчиш, да слушаш, да се възхищаваш, да благославяш природата, познати и приятели, теб самият.

Всеки ден виждаш нови хора, спиш и се храниш на нови места, чувстваш се по нов начин. Вярата е основен и движещ фактор в този неземен тур El Camino de Santiago. Не говоря само за религиозната вяра, а за вярата, че винаги има надежда, цел, вярата в любовта и по – доброто „утре”, което ни предстои. Изумително е как дългите дни ходене се превръщат в удоволствие и как времето лети. Има твърдения, че Пътят се движи под проекцията на Млечния път. Съществуват и хиляди други твърдения, описани от хора, докоснали се до магията на преминаването му, но всичко е само малка част от истинския облик на „Пътят към Сантяго”. Извървете го, защото всяка крачка си заслужава.

About the author

sportuser

Loading Facebook Comments ...