Здраве

Четири начина да подобрите паметта си

Как да подобрите своята памет
Written by sportuser

Спомените са като камъни; времето и разстоянието ги ерозира като киселина.“ –Уго Бети
Според Оскар Уайлд паметта е дневник, който всички ние носим със себе си. Но какво да кажем за онези дни, когато ще сме късметлии, че главите ни са прикрепени към телата ни, защото може и да забравим този факт?
Има много теории, които се опитват да обяснят защо забравяме. Някои от тях говорят за генетиката, а други обвързват паметта с възрастта.
Както и да е – има начини да се подобри паметта. Не е необходимо да връзвате конец около пръста си или да пишете на раката си. Обърнете внимание на четири доказани научни начина за стимулиране на паметта.
1. Аеробни упражнения
Това са тренировки, които се извършват така че притокът на свеж кислород е преобладаващ, а мускулните влакна биват се съкращават без значителна умора. От най-разпостранените аеробни упражнения и тренировки ще споменем тичане, скачане на въже, гребане на тренажор, велоергометър, спининг.
Публикувано през миналата година проучване твърди, че хората над 50-годишна възраст увеличават паметта си само след шест седмици аеробни упражнения. „Правенето на аеробни упражнения води до по-чист мозъчен кръвоток към предната сингуларна област на мозъка в сравнение с участниците в контролната група,“ твърди Medical Daily. „Това води не само до увеличаване, но и до подобрявана на паметта”.
2. Да премахнем мазнините от корема
Коремните мазнини могат да доведат до деменция, свързана с намаляваща памет. В миналото беше установено, че затлъстелите хора е три пъти по- вероятно да губят паметта си.
„Когато в корема мазнините са повече от белтъците, черния дроб започва да търси резерви от протеини в други части на тялото, включително и в мозъка. Скоро тези протеини се изчерпват и това причинява увреждане на паметта.
3. Мозъчни игри
Тренировката на мозъка не може да подобри вашата интелигентност, но проучвания установяват, че някои мозъчни игри подобряват способността на мозъка да помни и да решава проблеми. Работният капацитет на мозъка се състои и във възможността на паметта да жонглира едновременно с различни мисли. Чрез упражняването на това умение, способността да си припомяте по-лесно и по-бързо се увеличава.
4. Намаляване на алкохола
Според изследване на списание „Неврология” мъжете много повече, отколкото жените са засегнати от алкохола по отношение на качеството на паметта. Мъже на средна възраст, които пият повече от двеста грама твърд алкохол на ден, са склонни да показват намаляване на паметта и когнитивните й функции шест години по-рано от мъжете, които употребяват светло пиво или изобщо избягват да пият.

About the author

sportuser

Loading Facebook Comments ...