Здраве

По-блестяща усмивка: съвети на стоматолозите

Съвети на стоматолозите за блестяща усмивка
Written by sportuser

Ако можехте да избегнете момента на сериозна стоматологична интервенция, какво щяхте да направите?
Със сигурност има съвети, които стоматолозите отдавна ни говорят и които ние упорито пренебрегваме, докато не е станало твърде късно. Именно тези уж незначителни действия се оказват ключът за избягване на сериозните проблеми със зъбите, които стават причина за неизбежна зъболекарска намеса.

Ето някои от тези прости и често подминавани съвети, които д-р Леонид Николаев от стоматологичен център „България дент“ => http://stomcenter.bg ни сподели в един интересен и поучителен разговор:

1. Използвайте подходяща четка
Четките с изкуствен, твърд косъм отдавна не са най-доброто решение. Нужна Ви е четка, която да щади венците. По този въпрос Вашият стоматолог би Ви посъветвал да потърсите четка с възможно най-мек косъм.
Не маловажен момент е и смяната на четката за зъби на всеки три месеца.

2. Мийте зъбите си два пъти дневно и след всяко хранене
Това е вторият съвет, който всеки стоматолог би дал. Миенето на зъбите е задължително за тяхното здраве. Най-малко два пъти дневно е честотата на тази грижа – сутрин и вечер след хранене. Чрез четкането се изчиства плаката по зъбите, а това ги защитава от разрушителното действие на бактериите. Предпазва и венците.

3. Ползвайте зъбен конец
Ползването на зъбен конец е съвременно средство за отстраняване на бактериите и плаката в междузъбното пространство. Всъщност няма и по-добро от него. Няма друг начин, по който можете да „се проврете“ между зъбите и да почистите пространството. Всеки стоматолог би Ви насочил към ползването на зъбен конец. Причините са повече от една. Почиствайки добре зъбите и пространството между тях означава по-малко зъбен камък, евентуални кариеси в тези пространства, предотвратяване на пародонтоза.

Колко редовно да ползвате конеца за зъби? Всеки път преди миене на зъбите. Прокарвайте конеца внимателно и нежно между зъбите си. Избягвайте силния натиск. Щадете венците си.

Първите два до три пъти е възможно да предизвикате разкървяване на венците. Това е нормално, но само първите пъти. Ако и по-нататък венците кървят при докосване с конеца, най-добре се обърнете към Вашия стоматолог. Проблемът може да се окаже по-сериозен.

4. Посещавайте стоматолог за профилактични прегледи
Стигнахме и до съвета, който всички знаем и редовно чуваме от всеки стоматолог: „Ходи редовно на профилактични прегледи“. Само че ние все така ходим, само когато се появи проблем.

Навременната профилактика и превенция е наполовина решен проблем. В повечето случаи навреме открит, проблемът се овладява много по-лесно, бързо и безболезнено. Дори се предотвратява изцяло появата му.

5. Хранете се здравословно
Често пренебрегван съвет. Не е важна само грижата за зъбите ни отвън, а и грижата отвътре. Храната, която приемаме, съдържа съставки, които помагат или вредят на здравето ни, включително и на зъбите ни.
Какви храни ще ни препоръча стоматологът?

Несъмнено това ще са храните, богати на калций, магнезий и витамините B, D и Е. Всеизвестно е тяхното благотворно и укрепващо действие върху здравето зъбите, ноктите, костите и косата.

Храни, които съдържат тези витамини и минерали са сусама, листните растения, броколито, млякото.

6. Не пушете
Съвет, който не само стоматологът, но и всеки друг и Ви дал. Тютюнопушенето е един от най-вредните навици както за зъбите, така и за целия организъм. Външният вид на зъбите Ви несъмнено ще се промени, ако пушите. С времето зъбите пожълтяват, потъмняват, изглеждат винаги немити. Колкото по-навреме се отървете от този вредител в живота Ви, толкова по-добре.

About the author

sportuser

Loading Facebook Comments ...